Το ζευγάρι που σκαρφαλώνει στους ψηλότερους ουρανοξύστες του κόσμου


 

Το rooftopping είναι ένα αμφιλεγόμενο χόμπι, αλλά η ιστορία αυτού του ζευγαριού ίσως σου δώσει κίνητρο να πεις «ναι» σε αυτό που σε φοβίζει περισσότερο

Ποιο ήταν το πιο συναρπαστικό πρώτο ραντεβού σου; Δύσκολα πάντως θα ξεπεράσει τα ραντεβού που έχει δώσει αυτό το ζευγάρι Ρώσων, στα ψηλότερα κτήρια του κόσμου. Το 2016, ο Ivan Beerkus και η Angela Nikolau αντί απλώς να απολαύσουν το ποτό τους, όπως έκαναν άλλα ζευγάρια, ανέβηκαν στον ψηλότερο-ατελή τότε-ουρανοξύστη της Κίναςη κορυφή του οποίου είναι σχεδόν στα 600 μέτρα.

Αυτό ήταν το πρώτο ραντεβού των δύο μελών της κοινότητας του rooftoppingη αρχή μιας μακροχρόνιας ρομαντικής και δημιουργικής συνεργασίας, η οποία τους οδήγησε να ταξιδέψουν μαζί χιλιάδες μίλια – και χιλιάδες πόδια στον αέρα.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το ντοκιμαντέρ «Skywalkers: A Love Story» ρίχνει μια ματιά στο ασυνήθιστο ειδύλλιό τους μέσα από εκατοντάδες ώρες υλικού που, φυσικά, περιλαμβάνει συγκλονιστικά πλάνα POV από δυσθεώρητα ύψη και την περιστασιακή σύγκρουση με την επιβολή του νόμου.

Όπως όλα τα ζευγάρια, ο Beerkus και η Nikolau έχουν τα προβλήματα τους, και όταν τσακώνονται το διακύβευμα είναι λίγο μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα (σε μια σκηνή, ο Beerkus κατηγορεί γενναία τη φίλη του ότι είναι «πολύ αρνητική» καθώς ετοιμάζεται να πάρει μια επικίνδυνη ακροβατική πόζα κυριολεκτικά πάνω από τα σύννεφα). Μέσα από τον ασυνήθιστο τρόπο ζωής του ζευγαριού, το «Skywalkers» γίνεται ένας διαλογισμός για την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση, αν και τα ακροβατικά τους θα σε κάνουν να ιδρώσεις από αγωνία


Σε σκηνοθεσία του Jeff Zimbalist, ενός κινηματογραφιστή με δική του εμπειρία στις ταράτσες, και σε συν-σκηνοθεσία της Maria Bukhonina, το «Skywalkers» έκανε το ντεμπούτο του στο Sundance Film Festival τον Ιανουάριο και τώρα προβάλλεται στο Netflix. Παρακολουθεί το ζευγάρι, το οποίο χρησιμοποιεί το υπόβαθρο της Nikolau ως εκπαιδευμένης γυμνάστριας για να εκτελεί ακροβατικές φιγούρες σε στενά περβάζια, στύλους και σκαλωσιές, καθώς αναλαμβάνουν όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις και περιηγούνται στη δική τους εκκολαπτόμενη σχέση.

«Δεν πρόκειται μόνο για τον φόβο της πτώσης από ύψος, αλλά περισσότερο για τον φόβο της ερωτικής πτώσης», δήλωσε ο Zimbalist στο CNN. «Η Angela μου είπε αρχικά ότι ήταν… ανταγωνιστές και αντίπαλοι. Αλλά μπορούσες να αισθανθείς κάτω από την επιφάνεια ότι υπήρχε αυτό το φλερτ».

Καθώς το ντοκιμαντέρ εξελίσσεται, το ζευγάρι σχεδιάζει την πιο δύσκολη ανάβασή του: Το Merdeka 118 της Κουάλα Λουμπούρ, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Ο αστραφτερός πύργος ύψους σχεδόν 700 μέτρων, ο οποίος άνοιξε νωρίτερα φέτος, στεφανώνεται με μια κορυφή ύψους 160 μέτρων, η κορυφή της οποίας είναι προσβάσιμη μόνο μέσω μιας στενής εσωτερικής σκάλας.

Για το ζευγάρι, η αναρρίχηση στις στέγες δεν είναι μόνο η αναζήτηση συγκίνησης. Η Nikolau, κόρη καλλιτεχνών στο τσίρκο, λέει στην ταινία ότι η εξάντληση των ορίων της έχει εμπεδωθεί από την παιδική της ηλικία και ότι προσπαθεί πάντα να βελτιώνει τον εαυτό της. Για τον Beerkus, ο οποίος σκαρφάλωνε μόνος του σε κτίρια στη Μόσχα για χρόνια, το rooftopping προσφέρει μια αίσθηση ψυχικής διαύγειας.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η Nikolau ισχυρίζεται ότι φοβάται τα ύψη, κάτι που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επανειλημμένα για να συμβαδίσει με τη δουλειά που επέλεξε.«Ο φόβος δεν έφυγε ποτέ πραγματικά- απλώς γινόμουν όλο και καλύτερη στο να τον αντιμετωπίζω», εξηγεί σε ένα απόσπασμα.

Έτσι, ενώ οι δημιουργοί του «Skywalkers» μάλλον θα προτιμούσαν να μην ανεβείτε στον πλησιέστερο ουρανοξύστη, η ταινία τους μας ενθαρρύνει να τολμήσουμε – και να πούμε «ναι» σε αυτό που μας φοβίζει περισσότερο.

Με πληροφορίες από CNN