Μουσική για Ασανσέρ: Τα οφέλη που δεν γνωρίζατε και γιατί να την επιλέξετε

 

Τι είναι η Μουσική του Ασανσέρ

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η μουσική του ανελκυστήρα είναι το είδος μουσικής που παίζεται και ακούγεται συχνά σε ασανσέρ. Έχει μείνει επίσης να αναφέρεται ως Muzak, από μία εταιρεία που παρείχε μουσική υπόκρουση και άλλες υπηρεσίες ήχου σε επιχειρήσεις την εποχή που κυκλοφόρησε.

Η μουσική του ανελκυστήρα είναι συνήθως εύκολη ή απαλή μουσική με ήπιους ρυθμούς σε χαμηλή ένταση που προορίζεται να είναι διακριτική και να μην τραβάει την προσοχή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες ενώ έχει πολλά ακόμη οφέλη.

Η ιστορία της μουσικής ασανσέρ

Η ορολογία “μουσική του ασανσέρ” ή αλλιώς Muzak δεν είναι απλώς μουσική που ακούγεται στους ανελκυστήρες. Είναι ένα ολόκληρο υποείδος μουσικής που υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στις αρχές του 1900 και παρόλο που θεωρείται παρωχημένο, εξακολουθεί να έχει μοναδικές ιδιότητες.

Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως «μουσική του ανελκυστήρα» σχεδιάστηκε αρχικά για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων σε εργοστάσια και να ενισχύσει το ηθικό τους. Όλα ξεκίνησαν κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν ο πρώην στρατηγός George Owen Squire άρχισε να ασχολείται με την επίδραση της μουσικής στην παραγωγικότητα και ιδιαίτερα ως προς το πώς επιδρά στους εργαζόμενους στα εργοστάσια και τους καταναλωτές καθώς και το πώς επηρεάζει τα συναισθήματα και τη διάθεση τους. Παράλληλα ανακάλυψε έναν τρόπο για να μεταφέρει τη μουσική μέσα από ηλεκτρικά καλώδια.

Έτσι το 1934 ίδρυσε μία εταιρεία για να προωθήσει την ιδέα του, την εταιρεία “Muzak”. Η Muzak προκειμένου να διασφαλίσει οικονομικά δικαιώματα τραγουδιών, άρχισε να ηχογραφεί ήρεμες, ορχηστρικές διασκευές γνωστών τραγουδιών. Γρήγορα η μουσική αυτή διαδόθηκε σε γραφεία, εργοστάσια, ανελκυστήρες, πολυκαταστήματα, ιατρεία ενώ επειδή ήταν πιο φθηνή από άλλες ηχογραφήσεις γνωστών συγκροτημάτων, εδραιώθηκε επίσης και στον κινηματογράφο και στα σπίτια. Αυτό το είδος μουσικής έμεινε γνωστό αργότερα ως “μουσική του ανελκυστήρα” ή “Muzak”. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε οποιοδήποτε είδος μουσικής ανελκυστήρα ως "Muzak", ακόμα κι αν δεν είναι προϊόν της εταιρείας Muzak.

Πού ακούγεται και τι επίδραση έχει η Μουσική του Ασανσέρ

Η μουσική του ασανσέρ χρησιμοποιείται ευρέως σε ανελκυστήρες, σε εμπορικά κέντρα, σε ιατρεία, σε δημόσιες υπηρεσίες σε αίθουσες και σε τηλεφωνικά κέντρα με αναμονή κ.α. ενώ είναι μάλλον η πρώτη μουσική που έχει παίξει και στο διάστημα αφού την άκουγαν ακόμα και οι αστροναύτες στο Apollo 11.

Γιατί όμως επιλέγεται τόσο συχνά και παραμένει δημοφιλής και διαχρονική; Όπως ανακάλυψε ο εφευρέτης της, George Owen Squire, τα βασικά οφέλη της μουσικής ασανσέρ είναι:

Δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και μία ήρεμη ατμόσφαιρα

Αυξάνει την παραγωγικότητα

Ενισχύει την αγοραστική διάθεση - κάνει δηλαδή τους καταναλωτές να θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα

Μειώνει το άγχος και αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης

 Στον κινηματογράφο, συχνά η μουσική του ανελκυστήρα χρησιμοποιείται ως κωμικό στοιχείο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν έντονες, βίαιες οι δραματικές σκηνές και διακόπτονται από μία ήρεμη, χαλαρωτική μουσική στο ασανσέρ, χαρακτηριστική είναι σχετική σκηνή από το επικό Blues Brothers.

Τι είδος μουσικής είναι η μουσική ανελκυστήρα;Η μουσική του ανελκυστήρα είναι κατά βάση απαλή και αργή. Συνδέεται με είδη μουσικής όπως η instrumental, η easy listening αλλά και η smooth jazz ή η new-age μουσική. Συνήθως περιλαμβάνει ήχους από συνθεσάϊζερ ή ήχους από το περιβάλλον ενσωματωμένους σε μελωδίες. Η Muzak μπορεί εύκολα να περιλαμβάνει ακόμα και ροκ κομμάτια αλλά συνήθως μιλάμε για ορχηστρικά τραγούδια, δηλαδή μουσική χωρίς στίχους.